Acupunctuur Hoogers

Behandelmethoden


Acupunctuur-Chinese Kruidengeneeskunde-Tuina Acupunctuur is de meest toegepaste alternatieve geneeswijze in de westerse wereld. Bij acupunctuur denk je al snel aan afvallen of stoppen met roken maar steeds meer mensen ontdekken de alomvattende werking van acupunctuur.

Hoe werkt acupunctuur?
Een acupuncturist kijkt op een heel andere manier naar ziekte en gezondheid dan westerse artsen/therapeuten. De Chinese geneeskunde plaatst de klacht binnen het totale leefpatroon van de patiënt. Acupunctuur is dus een onderdeel van de Chinese Geneeskunde en het werkterrein van de acupuncturist zijn de meridianen.

Wat zijn meridianen?
Meridianen vormen een netwerk van kanalen in ons lichaam. Die kanalen bestaan uit een wat losser bindweefsel waardoor onze vitale levensenergie, ook wel “Qi” genoemd, stroomt. Deze meridianen, waarvan wij er wel 59 hebben, verlopen deels oppervlakkig over het lichaam, deels hebben ze interne vertakkingen die via onze organen lopen. Waar de meridianen aan de oppervlakte liggen, kunnen ze via acupunctuurpunten worden aangeprikt. Met het aanprikken van deze meridianen worden er verbindingen gelegd tussen verschillende delen van het lichaam. Meer informatie over meridianen

Wat zijn acupunctuurpunten?
Op het moment dat een acupunctuurpunt wordt geprikt, wordt de vitale energie van die meridiaan gestimuleerd. Het effect kan zijn dat er voor een betere doorstroming wordt gezorgd in het verloop van die meridiaan, dan worden blokkades of stagnaties opgeheven. Andere effecten kunnen zijn dat orgaanfuncties worden versterkt. De organen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van energie en bloed. Door middel van het versterken van deze organen, kun je dus ook zorgen voor een betere aanmaak van energie en bloed. Op die manier kunnen zogenoemde “leegtes” weer worden aangevuld. Bij een behandeling maakt de acupuncturist als het ware een puntformule; een specifieke combinatie van gekozen punten die het lichaam ertoe aanzetten om weer beter in balans te komen. Eigenlijk zijn de naalden de boodschappers die het zelf herstellend vermogen van het lichaam bevorderen. Na een aantal behandelingen heeft het lichaam genoeg informatie gekregen om deze balans vast te houden. Soms komt het voor, dat er eens in de zoveel tijd een onderhoud behandeling nodig is.

Chinese Kruidengeneeskunde
Kruiden worden al duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking, de reguliere geneesmiddelen zijn gebaseerd op planten en kruiden. In China is dit de voornaamste behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Chinese kruiden geneeskunde werkt zelden met maar 1 kruid. Er word hoofdzakelijk gewerkt met kruiden formules, in een formule zitten een aantal enkelvoudige kruiden die op elkaar zijn afgestemde zo elkaars werking versterken of juist de toxiciteit van een bepaald kruid verminderen. Zo word een formule perfect in balans gebracht. Kruiden kunnen als een zelfstandige behandeling worden voorgeschreven, maar zeker ook als aanvulling op Acupunctuur. De kruiden worden besteld bij gespecialiseerde, erkende apotheken en worden direct aan u geleverd in de vorm van granulaat (poeder), tablet of hydrofiel concentraat.

Tuina massage
Toegepaste technieken, druk en punten zijn uiteraard op het individu afgestemd maar niet op specifieke klachten. Hieronder volgt wat meer informatie over TuiNa. TuiNa is een massagetherapie volgens de principes van de Chinese Geneeskunde. Letterlijk vertaald betekent TuiNa Duwen & Grijpen/Vastpakken. Een behandeling bestaat uit acupressuur (het ‘masseren’ van acupunctuurpunten) en een grote variëteit aan manipulaties. Hieronder vallen bijvoorbeeld duwen, trekken, drukken, rollen, vibreren en schudden. De verschillende manipulaties worden ingezet naar het oordeel van de therapeut. Het doel van een behandelingsreeks is het reguleren van Yin & Yang en de meridianen met vertakkingen; het reguleren van Qi, bloed en de verschillende organen; het herstel van de functie van pezen, botten en gewrichten.